APTEKA KAMAGRA

Refluks żołądkowo-przełykowy – co jeść, by złagodzić objawy

Uciążliwe objawy choroby refluksowej przełyku można załagodzić, a nawet całkowicie wyleczyć dzięki odpowiedniej diecie. Najskuteczniejsza okazuje się tzw. biała dieta, obfitująca w mleko, wodę, ziemniaki i siemię lniane. W przypadku niektórych osób konieczna jest także zmiana stylu życia i rzucenie nałogów. Pozwoli to uniknąć niebezpiecznych powikłań refluksu.

Choroba refluksowa przełyku najczęściej dotyka osoby żyjące w krajach rozwiniętych. Szacuje się, iż cierpi na nią aż 20% populacji. Przyczyną tej dolegliwości zazwyczaj jest zwiotczenie mięśnia zwieracza przełyku u wejścia do żołądka. Gdy nie jemy, powinien on być obkurczony. Przy przełykaniu rozluźnia się na 6-10 sekund, by przepuścić przyjmowany pokarm. W chorobie refluksowej pozostaje on rozluźniony nawet minutę po przełknięciu. Może to powodować cofanie się treści żołądkowych do przełyku.

Złagodzić dolegliwości

Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego są bardzo uciążliwe. Cofanie się treści pokarmowych z żołądka wywołuje uczucie pieczenia w przełyku, zgagę, odbijanie, a także pieczenie i ból za mostkiem, które łudząco przypomina ból sercowy. Nieleczony, refluks może prowadzić do zawężenia przełyku, uporczywego kaszlu, przewlekłego zapalenia krtani, astmy, zapalenia zatok i wielu innych chorób. Jednym z najgroźniejszych powikłań jest powstanie tzw. przełyku Barretta, który jest stanem przednowotworowym. Pacjenci cierpiący na refluks są nawet 6-krotnie bardziej narażeni na rozwinięcie się raka gruczołowego przełyku.

Pacjentom cierpiącym na chorobę refluksową przepisuje się leki hamujące produkcję soków żołądkowych, leki osłaniające błonę śluzową przełyku oraz środki poprawiające pracę zwieracza przełyku. We wczesnym stadium choroby załagodzenie dokuczliwych objawów możliwe jest przez dietę i zmianę stylu życia – nawet bez wspomagania farmakologicznego.

Zmiana diety i stylu życia

Przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie potraw i picie płynów, które podrażniają żołądek. Kawę, czekoladę, tłuste posiłki, alkohol (nawet czerwone wino) należy odstawić na bok lub pozostawić tylko na szczególne okazje. Niewskazane są też potrawy kwaśne, które podrażniają błonę śluzową żołądka. Należy więc unikać m.in. cytrusów i pomidorów. Napoje gazowane najlepiej zastąpić wodą lub ziołowymi naparami.

Ważne jest również, ile jemy i jak często. Posiłki powinny być małe, za to częste. Łagodzeniu objawów choroby refluksowej żołądka sprzyja też prosta postawa przy stole i niespieszne przeżuwanie pokarmu. Leczeniu nie sprzyja za to palenie papierosów i nadwaga. Szkodliwe używki najlepiej rzucić jak najszybciej, a zbędnych kilogramów pozbyć się przez wprowadzenie do planu tygodnia aktywności fizycznej.

Dieta lekkostrawna

Najlepsze w leczeniu refluksu są posiłki lekkie, które nie zalegają długo w żołądku. Jadłospis powinien więc obfitować w przetwory mleczne, drób, wołowinę i tłuste ryby. Zamiast smażyć, lepiej gotować lub piec w folii. Najlepsza przy chorobie refluksowej jest tzw. biała dieta – w jej skład wchodzą mleko, woda, siemię lniane, ziemniaki, a także czerstwe pieczywo pszenne oraz chude ryby i drób. Stosowanie takiej diety, bez włączania innych produktów, daje najlepsze efekty w leczeniu refluksu.